Meklēt šajā emuārā

pirmdiena, 2014. gada 22. septembris

Tomātu biezenis





Ideāls veids, kā ''utilizēt'' pēdējos tomātus.

Tomāti te noderēs jebkādi. Pārgatavojušies, nedaudz iemaitājušies, pusgatavi un pat kāda sauja zaļie tomāti.

Tomātus nomazgā. Izgriež kātiņu vietas un visus bojājumus. Sagriež gabalos, liek blenderī un kārtīgi sablenderē. Masu lej katlā.

Uz 3 litriem sablenderētas tomātu masas es ņēmu 3 lielus sīpolus. Sagriezu gabalos, sablenderēju no visas sirds - tā, lai izveidojas putriņa. Lēju klāt tomātiem, piebēru maltos piparus, šķipsnu kaltētu un maltu čili pipariņu un liku visu vārīties.

Vispār šajā stadijā var likt klāt visu, kas liekas te iederīgs. Ķiplokus, pētersīļu un diļļu zaļumus, čili pipariņus vai saldo papriku... Nu jebko!!! Vienīgais nosacījums - visu kārtīgi un no sirds sablenderējam!!! Vai arī, ja nav blendera, izmaļam caur gaļas maļamo mašīnu.

Kad masa uzvārījās, samazināju karstumu un ļāvu lēnām burbuļot 1 stundu. Ja masa ir biezāka - man bija pašķidra - var vārīt mazāku laiku.

Uz vārīšanās beigām pēc garšas piebēru sāli un nedaudz cukuru.

Un - galvenais!!! Visu nedaudz ietumēju ar kartupeļu miltiem. 2-3 ēdamkarotes miltu sajaucu ar ūdeni un nepārtraukti maisot ielēju verdošajā masā. Visu vēl kādas 5 minūtes pavārīju, tad lēju burkās, aizvākoju, satinu segās.

Viss!!! Sanāca lieliska tomātu piedeva. Un kas galvenais - nevis ūdeņaina, bet bieza un tumīga. Tādu mērcīti var lietot visur tur, kur parasti lietojam veikalā pirkto tomātu mērci. Bet piekritīsiet - paša gatavots ir paša gatavots. Un garšo arī neiedomājami daudz reizes labāk nekā veikalā pirktais brūvējums.

1 komentārs: