Meklēt šajā emuārā

trešdiena, 2012. gada 9. maijs

Pieneņu ievārījums, medus un vīns

















Pieneņu medus,pieneņu ievārījums,pieneņu vīns... Liekas - necila puķīte,bet cik daudz gardu labumu no viņas var pagatavot!!! Pieneņu ievārījums un medus ir lielisks līdzeklis bronhītu un citu saaukstēšanās slimību ārstēšanai.
Un - zelta likums!!! Raujam tikai ziediņus,kātiņus atstājam. Pieneņu ziedus vāc ap pusdienlaiku saulainā dienā. Tad tajos ir visvairāk nektāra. Nav ieteicams ziedus pirms gatavošanas mazgāt,jo tad nomazgājas visi aromātiskie puteksnīši.
Pieneņu laiks pašā košumā - ķeramies pie gatavošanas!!!





Pieneņu ievārījums.
Pieneņu ziedi - 250 gb
Ūdens - 1,5 litri
Cukurs - 750 gr uz katru novārījuma litru
Sula no viena citrona
Apelsīni - 2 gb

Apelsīnus nomazgā,ar visu mizu sagriež četrās daļās un katru daļu sagriež plānās šķēlītēs. Pieneņu ziedus un apelsīnus liek grāpītī,pielej ūdeni un vāra 1 stundu. Nokāš,nomēra šķidruma daudzumu,pievieno attiecīgu daudzumu cukura,citrona sulu un vāra 1 stundu.



Pieneņu ievārījums
 Pieneņu ziedi - 200 gb
Viens liels citrons
Cukurs - 1 kg

Citronu nomazgā un sagriež četrās daļās. Pieneņu ziedus aplej ar 1/2 litra ūdens,pieliek citronu,uzvāra un vāra 15 minūtes. Noliek vēsā vietā uz 24 stundām. Tad nokāš,šķidrumam pievieno cukuru un uzlēnas uguns vāra 1,5 stundas,ik pa laikam apmaisot.




 Pieneņu ievārījums
Pieneņu ziedi - 200 gb
Ķiršu lapas - 10 gb
Cukurs - 750 gr
Citrons - 1 gb

Pieneņu ziedus liek grāpīti,pievieno sablenderētu citronu,ķiršu lapas un 1/2 litra karsta ūdens. Liek uz plīts un vāra 10 minūtes. Tad noliek vēsā vietā uz 24 stundām. Caur marlīti nokāš,ziediņus kārtīgi izspaida. Šķidrumam pievieno cukuru un vāra pusstundu.

 Pieneņu medus
Pieneņu ziedi - 200 gb
Verdošs ūdens - 1,5 litri
Citroni - 2 gb (sagriezti kubiņos)
Cukurs - 1,5 kg

Pieneņu ziedus aplej ar verdošu ūdeni,traukam uzliek vāku un uz 24 stundām noliek vēsumā. Tad šķidrumu nokāš,ziediņus izspaida,šķidrumam pievieno citronus,cukuru un vāra,kamēr masa sabiezē. Siltu pilda burkās un aizvāko.


Pieneņu medus
Pieneņu ziedi  260 gb
Ūdens - 1 litrs
Cukurs - 1 kg
Citronskābe - 1 tējk.

Pieneņu ziedus aplej ar ūdeni un vāra 1 stundu. Ar putu karoti izņem ziedus,pieber cukuru un citronskābi un vāra,kamēr sabiezē.




Pieneņu vīns
Pieneņu ziedi - 1 kārtīgi piestampāta litra burka
Citrons - 1 gb
Cukurs - 1 kg
Rozīnes (nemazgātas) - 10 gb
Ūdens - 4 litri

Pieneņu ziediem pievieno kubiņos sagrieztu citronu,aplej ar 3,5 litriem ūdens un noliek vēsā vietā uz 24 stundām. Tad nokāš,ziediņus izspaida. Cukuru izšķīdina 1/2 litros karsta ūdens un pievieno nokāstajam šķidrumam,samaisa,pieliek 10 nemazgātās (!) rozīnes. Tur siltā vietā 1-2 dienas. Tad ielej traukā,kurā raudzēs. Šim nolūkam lieliski noder pieclitrīgā dzeramā ūdens pudele. Uz pudeles kakla uzmauc baloniņu,kurā ar adatiņu izdurts caurumiņš. Var izmantot gumijas cimdu,kuru ar diegu cieši pietin pie pudeles kala un vienā pirkstā ar adatiņu izdur caurumiņu. Pudeli noliek siltā,tumšā vietā. Vīns ir norūdzis,kad baloniņš vai cimds saplok. Laika ziņā tas aizņem aptuveni mēnesi. Uzmanīgi vīnu izlej no pudeles,lai nesamaisās ar nosēdumiem. Var izmantot gumijas caurulīti. Pilda pudelēs,aizvāko. Glabā vēsumā.







Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru